Semlor

Semmeldagen är här och självklart ska vi ha semlor. Här är ett gott recept på saftiga semlor. Klassiska semlor med mandelmassa, grädde och goda vetebullar med kardemumma.

Semlor
Semlor

Ingredienser för 20 st

14-16 dl vetemjöl special
1,5 dl socker
125 g smör, rumsvarmt
50 g jäst, för söta degar
2 tsk krossad kardemumma
1 st ägg
5 dl mjölk

Pensling:
2 st äggulor
1-2 msk mjölk

Fyllning:
100 g skållad mandel
inkråm från bullarna
0,6 dl mjölk
250 g mandelmassa

Garnering:
4-5 dl vispgrädde
florsocker

1. Blanda det mesta av mjölet, socker, smör i bitar, smulad jäst, kardemumma och lägg i en bunke eller assistent.

2. Värm mjölken till 37 grader och häll den över. Arbeta degen kraftigt i cirka 10 minuter. Låt jäsa under bakduk 30–40 minuter.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 20 eller 40 bitar och rulla till släta bullar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.

4. Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

5. Vispa samman äggulorna med lite mjölk och pensla bullarna försiktigt med blandningen. Grädda i ugnen 7–10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.

6. Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader. Rosta den skållade mandeln lätt 10–15 minuter i ugnen. Den skall bara få lite färg. Låt svalna och hacka den ganska grovt.

7. Skär toppen av bullarna och gröp ur lite inkråm ur varje. Mosa inkråmet med elvisp eller i matberedare tillsammans med mjölken.

8. Riv ner mandelmassan och arbeta till en slät smidig massa. Vänd till sist ner mandeln.

9. Lägg samman semlorna: spritsa i fyllningen och spritsa grädden på så den täcker snittet och mandelfyllningen. Toppa med hatten och pudra florsocker över.

Leave a Comment

Filed under Bakverk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.