Janssons frestelse

Julmaten förbereds och min favorit på julbordet är Janssons frestelse.

Janssons frestelse

Janssons frestelse

2 stora gula lökar
700 g potatis av fast sort
250 g ansjovis (2 burkar)
3-4 dl vispgrädde
salt, peppar
smör
3 msk ströbröd

1. Skiva löken och fräs den i ordentligt med smör i en stekpanna. När den blivit genomskinlig och gyllene är den klar.
2. Skala potatis och skär i tunna strimlor för hand eller på mandolin.
3. Smöra en ugnssäker form. Varva potatis, lök och längdhalverad ansjovis. Se till att det är potatis överst och i botten. Häll på grädde och ansjovisspad – det ska inte täcka potatisen utan finnas kvar cirka 1 centimeter kvar uppåt. Annars bubblar det över.
4. Fördela ut smörklickar på toppen och strössla över ströbröd. Eller använd Arlas fiffiga spraysmör som är som gjort för Janssons Frestelse. Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i cirka 1 timme. Täck din Jansson med ett lager aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg i ugnen.

Leave a Comment

Filed under Fest, Jul

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.